‘Olası kanserojen’ olarak kabul edilen Aspartam nedir, hangi ürünler bu tatlandırıcıyı içeriyor?

0

Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), aspartamın “olası” bir kanser nedeni olduğunu ilan etti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) kanser ajansı, diyet gazlı içeceklerde ve diğer sayısız gıdada tatlandırıcı olarak kullanılan aspartamı “olası” bir kanser nedeni olarak kabul ederken, aynı kanıtları inceleyen ayrı bir uzmanlar paneli, şeker ikamesinin “hala” olduğuna inanıyor. güvenli” sınırlı miktarlarda.

Uzun zamandır beklenen revizyonların birkaç sonucu Cuma günü açıklandı. Bulgulardan biri, maddelerin kanserojen potansiyelini değerlendirmekten sorumlu bir DSÖ organı olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’ndan (IARC) geldi.

Diğeri, DSÖ ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından seçilen bir uzmanlar panelinden geldi.

Aspartam, 300’den fazla “olası” kanserojen kategorisine girer.

IARC’nin “insanlar için muhtemelen kanserojen” ve “insanlar için kanserojen” olmak üzere iki ciddi sınıflandırması daha vardır.

Hem tütün içmek hem de işlenmiş et tüketimi “insan kanserojenleri” olarak listelenirken, asetaldehit (alkollü içeceklerin tüketiminden kaynaklanan) “insanlar için muhtemelen kanserojen” olarak listelenir.

Aspartamı etiketleme hamlesi, DSÖ’nün bu yıl Mayıs ayında yapay tatlandırıcıların kilo vermeye yardımcı olmadığı ve aslında diyabet, kalp hastalığı ve ölüm riskini artırabileceği konusunda uyarmasının ardından geldi.

Geçen yıl Fransa’da yürütülen büyük bir araştırma, yapay tatlandırıcılar ile artan kanser riski arasında olası bir bağlantı olduğunu gösterdi.

Kanada’da olduğu gibi, ulusal sağlık kuruluşları uzun süredir sıfır kalorili veya düşük kalorili şeker ikamelerinin ne gerekli ne de faydalı olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.

Ancak Mayıs ayında DSÖ, vardığı sonuçların temelini oluşturan araştırmalardaki katılımcıların çeşitliliği ve şekersiz tatlandırıcıların çok karmaşık tüketim kalıpları nedeniyle uyarının “şartlı” olduğunu vurguladı.

Aspartamın potansiyel risklerine tepkiler

IARC’nin güvenlik incelemesi, tarihsel olarak tartışmalı kanıtları güçlendiriyor.

Uluslararası Tatlandırıcılar Derneği genel sekreteri Frances Hunt-Wood, Haziran ayı incelemesi hakkında yorum yaptı. açıklamada “IARC bir gıda güvenliği kuruluşu değildir” dedi.

Üyeleri arasında dünyanın önde gelen çikolata, sakız, nane ve meyve şekerlemeleri üreticisi Mars-Wrigley ve Coca-Cola’nın da yer aldığı kuruluş, “IARC incelemesinin tüketicileri yanıltabileceğine dair ciddi endişeleri” olduğunu söyledi. söz konusu.

Aspartamın kullanımı, “kabul edilebilir sınırlar içinde tüketim için güvenli” olduğu sonucuna varılarak Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Kanada da dahil olmak üzere birçok ülkede düzenleyici otoriteler tarafından onaylanmıştır.

DSÖ rehberliği değişmedi

DSÖ beslenme direktörü Dr. Francesco Branca, tatlandırıcı kullanımına ilişkin yönergelerin değişmediğini söyledi.

Branca, “Tüketicilere (aspartam) tüketmeyi tamamen bırakmalarını tavsiye etmiyoruz. Sadece biraz ölçülü olmanızı öneriyoruz.”

BM uzmanları 1981’de aspartamın güvenliğini değerlendirdi ve kilogram başına 40 miligram aspartam gibi biraz daha düşük bir günlük güvenlik sınırı belirledi.

Cambridge Üniversitesi’nde fahri istatistik profesörü olan David Spiegelhalter, Associated Press’e bu kılavuzun “ortalama bir kişinin günde 14 kutu diyet soda içmesinin güvenli olduğu anlamına geldiğini ve bu günlük sınırın da kabul edilebilir olduğunu” söyledi. ‘ büyük bir güvenlik faktörüne sahip.” dedi.

Bunun yerine şeker tüketmek daha mı iyi?

Uzmanlar, aspartamın kanserle ilişkisinin şekeri tercih edilebilir bir alternatif haline getirmediğine dikkat çekiyor.

Aşırı şeker tüketimi, kanser için önemli bir risk faktörü olan obeziteye de katkıda bulunabilir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Mayıs ayında yayınladığı ve kilo kontrolü için şekersiz tatlandırıcıların kullanılmamasını tavsiye eden kılavuz, tıp uzmanları arasında endişelere yol açtı.

King’s College London’da emekli beslenme ve diyetetik profesörü olan Tom Sanders, yönergeleri özellikle diyetetikte “gerçek dünya durumunu” dikkate almamakla eleştirdi.

“Bazen yapmaya çalıştığınız şey, insanların kilolarına dikkat etmelerini sağlamak, ardından kalori alımlarını azaltmaktır ve eğer insanlar şeker dolu bir içecek içerlerse, bu, kalorisi azaltılmış veya sıfır kalorili bir içeceğe geçmeye yardımcı olabilir. ” Sanders euronews’e söyledi.

Sanders, “zorlayıcı kanıtlara (örn. işlenmiş et) veya olası kanser kanıtlarına (örn. kırmızı et) sahip maddelerden kaçınılması gerektiğini” vurguladı.

Ancak Sanders, “olası kategoride” bulunanların muhtemelen “endişelenmeye değmez” olduğunu, çünkü kanıtların sınırlı olduğunu söylüyor.

Indiana Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu-Bloomington’da beslenme uzmanı olan David Klurfeld, “neredeyse her maddenin aşırı miktarda tehlikeli olabileceğine” inanıyor.

Daha önce bir IARC panelinde görev yapan Klurfeld, “Zehir bir dozdur. A vitamini, demir ve su gibi temel besinler bile çok fazla tüketirseniz sizi saatler içinde öldürür” dedi. ifadeleri kullan

Avrupa’da hangi ürünler aspartam içerir?

Aspartam 1980’lerden beri yaygın olarak kullanılmaktadır ve dünya çapında 6.000’den fazla üründe bulunmaktadır.

Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık’ta aspartam, ürün etiketlerinde veya alternatif olarak E-951 E-numarası altında bulunabilir.

Gıda ürünlerinde neden bu kadar yaygın?

Bu yapay tatlandırıcı, normal şekerden yaklaşık 200 kat daha tatlıdır. Yoğun tatlılığı nedeniyle, yiyecek ve içeceklerde istenilen tatlılık düzeyine ulaşmak için çok az miktarda ihtiyaç duyulur.

Sonuç olarak, şekerden çok daha az kalori eklenir.

Peki Avrupa’da en çok kullanılan ürünler neler bakabilir misiniz?

Sofra tatlandırıcıları

Aspartam en çok kahve ve çay gibi sıcak içeceklerde şekere alternatif olarak kullanılan Canderel, Equal ve Hermesetas gibi sofralık tatlandırıcılar şeklinde bulunur.

diyet gazlı içecekler

Diet Coke, Coke Zero, Pepsi Max, Sprite Zero ve Fanta Zero dahil olmak üzere birçok popüler içecek markası, şekerden ilave kaloriler olmadan tatlılık sağlamak için aspartam kullanan içeceklerinin diyet versiyonlarını sunar.

Şekersiz sakız, şekerlemeler ve nane

Extra, Orbit, Trident, Hollywood, Mentos, Freedent ve Airwaves gibi sakız markalarının şekersiz alternatifleri, birincil veya ana tatlandırıcılardan biri olarak aspartamı kullanır.

Düşük kalorili yoğurtlar ve tatlılar

Yoplait ve Müller Light gibi bazı yoğurt markaları da tatlandırma amaçlı aspartam içeren düşük kalorili çeşitler üretiyor.

Benzer şekilde, muslar, pudingler ve jelatinler gibi bazı şekersiz veya şekeri azaltılmış tatlılar da aspartam içerebilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber