İnsanlık tarihinde kara leke: Kırım Tatar sürgünü

0


Vatanım güzel Kırım'ı özlüyorum…

Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin'in kararıyla Kırım Tatar Türkleri, 18 Mayıs gecesi 15 dakika içinde anayurtlarından uzaklaştırılarak, insanlık dışı koşullarda demiryolu vagonlarıyla Orta Asya'ya sürgün edildi.

Bugün Kırım Tatarlarının sürgününün 80. yıl dönümü…

Rus İmparatoriçesi Catherine II'nin Siyaseti

Rus İmparatoriçesi II. Katerina'nın Kırım Tatar Türklerini yok etme politikasıyla başlayan sürgünler, geleneksel olarak Sovyetler Birliği döneminde artış göstermiştir. Rusya bu politikalarını farklı yöntemlerle yürütmüştür.

Kırım'ın Osmanlı hakimiyetinden çıkmasıyla başlayan Kırım Tatar Türk halkının acısı hiçbir zaman sona ermedi. Sürgün edilen Kırım Türklerinin ilk adresi Anadolu oldu. Rus çarlığının baskısı nedeniyle çok sayıda Kırım Tatar Türkü Osmanlı Devleti'ne sığındı.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Kırım Tatar halkı baskıya uğramaya başladı

İkinci Dünya Savaşı'nın başlamasından bir süre sonra Kırım yarımadasını kaybeden Sovyet Rusya, yarımadayı Nazi Almanyası'ndan geri aldıktan sonra Kırım Tatar halkına baskı yapmaya başladı.

Uydurulan bu bahanelerle Nazi Almanyası ile işbirliği yapmakla suçlanan Kırım Türkleri için yeni bir sürgünün kapısı açıldı.

Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin, Kırım Tatarlarının Orta Asya'nın çeşitli bölgelerine sürgün edilmesini talep eden gizli bir kararname yayınladı.

15 dakika içinde yataklarından kaldırılıp hayvanların çektiği arabalara yüklendiler

Stalin'in kararı 18 Mayıs 1944 gece yarısı yürürlüğe girdi. Karardan 15 dakika sonra çoğunluğu yaşlı, çocuk ve kadın olmak üzere yaklaşık 250 bin Kırım Tatarı hayvan taşıyan vagonlara yüklenerek üç gün içinde aç olarak Orta Asya'ya sürgün edildi. veya su.

Susuzluk, açlık, hastalık ve olumsuz hava koşulları gibi insanlık dışı koşullarda vagonlarda sürgüne gönderilen en az 150 bin kişi bu sürgünde hayatını kaybetti.

İnsanlık tarihinde kara bir leke: Kırım Tatarlarının sürgünü

Sürgün edildikleri yerlerde asgari yaşam ve barınma imkanlarına sahip olmayan Kırım Türkleri, vatan davasına, vatanlarından uzak olmanın acısıyla ve hasretiyle sarıldılar.

Sovyetler Birliği İçişleri Halk Komiserliği sürgün için 32 bin kişilik güvenlik gücü kullandı.

Kırım 2014'te yasadışı bir şekilde ilhak edildi

Stalin'in ardından Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne verilen Kırım, 2014 yılında yarımadanı hukuka aykırı olarak ilhak eden Rusya'nın kontrolüne geçti.

Katerina döneminden bu yana vatanlarında kalma mücadelesi veren Kırım Tatar Türk halkının mevcut lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım davasının önde gelen pek çok ismi bugün vatanlarından sürgüne gönderildi. Başta Kırımoğlu olmak üzere pek çok kişinin Kırım'a girişi Rusya tarafından yasaklandı.

Sadece isimleri değil, Kırım Tatarlarının iradesini temsil eden Kırım Tatarları Milli Meclisi de Rus mahkemesi tarafından “aşırı örgüt” olarak değerlendirilerek faaliyetleri durdurulmuştu.

Kırım Tatarları anavatanlarından çok uzakta

Rusya'nın yarımadayı hukuka aykırı olarak ilhak etmesinden sonra birçok Kırım Tatarı anayurtlarını terk etmek zorunda kaldı.

Bu mücadeleyi uluslararası düzeyde diplomatik olarak yürüten Ukrayna'da yaşayan Kırım Tatarları, artık Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş nedeniyle tehdit altında.

Ukrayna'da Rus ordusunun saldırısından endişe eden çok sayıda Kırım Tatar Türkü, ülkelerini terk ederek Türkiye ve diğer ülkelerde yaşamak zorunda kaldı.

Kırım sürgününü anlatan şarkı Eurovision'da birinci oldu

Sanatçı Jamala, 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nı “1944” şarkısıyla kazanmıştı.

Türkçe korosuyla dikkat çeken ve Kırım Türklerinin sürgününün trajedisini anlatan opera büyük beğeni topladı.

Şarkının sözleri şu şekilde:


Yaşlılığımdan yorulmadım


Ben bu yerde yaşamadım


Yaşlılığımdan yorulmadım


Ben bu yerde yaşamadım

Halk şarkılarında Kırım

Kırım Tatar Türkleri yaşadıkları acıları türkülerle anlatıyor…


Kırım'dan ayrıldığımızda


Kar yağmadı, kan döktü.


Annem, babam, kız kardeşlerim,


Gözleri yaşlarla doldu.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber