İngiltere: Tartışmalı ‘Ruanda planı’ meclisten geçti; BM, uluslararası hukuk ihlali uyarısı yaptı

0

Ruanda’ya belgesiz göçmenlerin Birleşik Krallık’a gönderilmesini sağlayan ‘Yasadışı Göç Yasası’ parlamentoda kabul edildi. BM planı “uluslararası hukukun ihlali” olarak nitelendirerek kınadı.

İngiltere’nin kimliği belirsiz göçmenlerin ülkeye girişini engellemeye yönelik tartışmalı ‘yasadışı göç yasası’ parlamentoda kabul edildi.

Plan kapsamında, Kanal ve diğer “yasa dışı” yollardan gelenlerin sığınma talepleri engellenecek ve göçmenler Ruanda gibi üçüncü ülkelere nakledilecek.

Tasarı, Kral III. Charles, “kraliyet onayı” sonrasında kanun haline gelmelidir.

Bu kapsamda Dorset’teki Portland Limanı’na demirleyen Bibby Stockholm mavnasının bu ay sonundan itibaren 500 sığınmacıyı ağırlayacağı bildirildi.

BM: Uluslararası hukukun ihlali

Birleşmiş Milletler (BM), tasarıyı “uluslararası hukukun ihlali” olarak nitelendirerek kınadı.

Birleşmiş Milletler mülteci ajansı, planın mültecileri “ağır risk” ile karşı karşıya bırakacağı konusunda uyardı. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, yasanın “birçok insanı koruyan yasal çerçeveyi önemli ölçüde aşındırdığını” söyledi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, yasanın “Avrupa da dahil olmak üzere diğer ülkelerin izlemek isteyebilecekleri iltica yükümlülüklerinin ortadan kaldırılması için endişe verici bir emsal teşkil ettiğini” söyledi.

2022’de 45.000’den fazla göçmen küçük teknelerle İngiltere’nin güneydoğu kıyılarına ulaştı. 2018 yılından bu yana her yıl daha fazla kişi tarafından kullanılan tehlikeli bir rotada yıllık %60 artış olmuştur.

“Caydırıcı etkisi olacak”

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Ruanda planının önemli bir caydırıcı etkiye sahip olacağını söyleyerek, ülkeye yasadışı yollardan giren hiç kimsenin kalmasına izin verilmeyeceğini gösteriyor.

İçişleri Bakanı Simon Murray, gelişlerin vergi mükelleflerine konaklama maliyeti olarak günde 6 milyon sterline mal olduğunu söyledi.

Dönemin Başbakanı Boris Johnson tarafından geçen yıl açıklanan Ruanda planı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından son anda bloke edildi. Sunak, mahkemeye saygı duyduğunu ancak “temelde” hakimlerin vardığı sonuçlara katılmadığını söyledi.

Bugüne kadar Ruanda’ya sınır dışı etme uçuşu yapılmadı.

İnsan hakları grupları, yaklaşık 800.000 kişinin hayatını kaybettiği 1994 soykırımının yaşandığı Ruanda’nın Başkan Paul Kagame tarafından “demir yumrukla yönetildiği” konusunda uyarıyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking casibom