Doğru diş fırçalama nasıl olmalıdır?

0

Periodontoloji Uzmanı Doktor Öğr. Üyesi Kadriye Merve Altıkat, Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası vesilesiyle ağız hijyeninin nasıl sağlanacağı konusunda açıklamalarda bulundu.

Doğru diş fırçalamanın önemine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Altıkat, şunları söyledi: “Dişlerin dış ve çiğneme yüzeylerinden bakteri plağı ve yemek artıklarını uzaklaştırmanın en etkili yolu dişlerinizi doğru fırçalamaktır. “Çürük oluşumunun ve diş eti hastalıklarının önlenmesi iyi ve tutarlı ağız hijyeni ile mümkündür” dedi.

“Yumuşak diş fırçası tercih edilmeli”

Dişlerinizi nasıl düzgün fırçalamanız gerektiğine değinen Dr. Öğr. Üyesi Altıkat, şunları söyledi: “Öncelikle yumuşak bir diş fırçası seçmelisiniz. Alt ve üst çenedeki dişlerin ayrı ayrı fırçalanması gerekir. Ağzınızı açtıktan sonra diş fırçasını dişlerinizin ve diş etlerinizin birleştiği yere 45 derecelik açıyla yerleştirin. Dişlerin dudak-yanak, dil ve damağa bakan yüzeylerinin diş etinden dişe doğru süpürülerek temizlenmesi gerekir. Aynı hareketi her diş için 5 kez tekrarlayın. Diş fırçasını ileri geri hareket ettirerek alt ve üst azı dişlerinin çiğneme yüzeylerini temizleyin. Ön dişlerin dile ve damağa bakan yüzeylerini temizlemek için diş fırçasını dik tutabilirsiniz. “İdeal diş fırçalama süresi 2 dakikadır” dedi.

Dilin fırçalanmasının da unutulmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Altıkat, şunları söyledi: “Dil, ağız kokusuna neden olan bakterilerin en çok bulunduğu yerdir. “Dil fırçalamak için diş fırçaları kullanılabileceği gibi ‘dil fırçaları’ ya da ‘dil kazıyıcılar’ da tercih edilebilir” dedi.

“Doğru tekniği kullanmak gerekiyor”

Uygun teknik kullanılmazsa dişlerin zarar görebileceğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Üye Altıkat, şunları söyledi: “Sert ve yanlış fırçalama tekniği; Diş eti çekilmesi diş yüzeyinde madde kaybına ve hassasiyete neden olur. Ayrıca tam bir temizleme etkisi sağlanamadığında diş çürüklerinin ve diş eti hastalıklarının önlenmesi de zorlaşır. Diş fırçası satın alma kararı da önemlidir. Piyasada pek çok farklı ve ilgi çekici ürünün bulunması seçim yapmayı zorlaştırabiliyor. “Bu nedenle seçiminizi yaparken diş hekiminizin onayladığı ve önerdiği ürünleri almaya dikkat etmelisiniz.”

“Diş fırçası nasıl seçilmeli?”

Öğretim Üyesi Altıkat, “en iyi diş macunu nedir” ve “en iyi diş fırçası nedir” sorularının yanıtlarının kişinin ağız durumuna göre değişebileceğine dikkat çekti. Dr., diş fırçalarının boyutuna, şekline ve kılların dizilişine, sertliğine ve uzunluğuna göre farklılık gösterebileceğini söyledi. Öğretmen Üyesi Altıkat şu bilgileri paylaştı:

“Fırça seçimi kullanıcının yaşına ve yeteneğine (sağ-sol el kullanımı) göre yapılmalıdır. Bu nedenle diş fırçası etkili ve kolay bir şekilde kullanılabilir. Diş fırçası başlığı (diş fırçası kıllarının bulunduğu bölge) her hastanın ihtiyacını karşılayacak boyutta olmalıdır. Uluslararası Kabul Edilebilir Endüstri Standartlarına (ISO) uygun yumuşak kıllar kullanılmalıdır. Diş fırçasının kıl yapıları birbirine yakın olmalı ve diş eti hattındaki plak temizliğini arttıracak yapıda olmalıdır. Yukarıdaki unsurlara temizlik kolaylığı ve neme karşı dayanıklılık gibi özellikleri de eklemek mümkündür”.

“Diş arası alanının temizlenmesi”

Diş arası bölgesinin temizliğini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Altıkat, şunları söyledi: “Diş fırçalamak tek başına diş yüzeylerinin yalnızca beşte üçünü temizler. Bu nedenle temizlenmemiş dişlerin arasında oluşacak bakteri plağının temizlenmesine özel dikkat gösterilmesi gerekmektedir. Diş çürüğü ve diş eti hastalıkları çoğunlukla bu bölgelerde başladığı için diş ipi ve diş arası fırçalamanın her gün düzenli olarak kullanılması gerekir” dedi.

“Dişlerinizi fırçaladıktan sonra diş ipi kullanılmalıdır.”

Dr. ayrıca diş ipini nasıl kullanabileceğimizden de bahsetti. Öğretmen Üyesi Altıkat, “Dişlerinizi fırçaladıktan sonra diş ipi kullanılmalıdır. Öncelikle 35-40 cm’lik diş ipi kesilerek orta parmağa sarılır. İşaret parmağı ile başparmak arasında gerilir. Diş ipi yavaş ve kontrollü hareketlerle dişlerin arasından geçirilir. Diş ipi her dişin etrafına C harfi çizilecek şekilde ileri geri, yukarı aşağı hareket ettirilerek dişlerin ara yüzeyleri temizlenir. “Kullanım sırasında diş etlerine zarar verebilecek keskin ve ani hareketlerden kaçınmaya dikkat edilmelidir” dedi.

“Diş arası fırçasını nasıl kullanıyorsunuz?”

Arayüz fırçaları hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Altıkat, dikkat edilmesi gereken durumları şöyle sıraladı:
“Diş ipi ile temizliğin yeterli olmadığı ve diş eti çekilmesine bağlı ara yüzeylerde yemek artıklarının yaygın olduğu diş aralarındaki boşluklarda,
İmplantların özellikle boyun ve arayüz bölgelerinin temizliği,
Kron ve köprü gibi sabit protezlerin arayüz ve boyun bölgelerinin temizlenmesi,
Ortodontik tedavi gören hastaların braketlerin yan yüzeylerinde, telin arkasında diş fırçası ile temizlenemeyen kısımlarda kullanılması tavsiye edilir.
“Dişin büyüklüğüne uygun diş arası fırçası dişlerin arasına yerleştirilir ve hafif basınçla ileri geri hareketler yapılarak kullanılır.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking casibom