Uzun yıllardan beri tüketiyoruz – Sağlık Haberleri

0









Uzun yıllardır kullanılan ve sağlık açısından pek çok faydası bulunan, Seylan adıyla da bilinen yumuşak, hafif ve tatlı tarçın, piyasada genellikle “Cassia Tarçın” adıyla satılıyor ve insan sağlığı açısından büyük tehdit oluşturuyor. Peki gerçek tarçını sahte tarçından nasıl ayırt edebiliriz? Sağlık açısından pek çok faydası bulunan sahte tarçın, marketlerde ve aktarlarda rahatlıkla bulabileceğimiz bir üründür. Sahte tarçının insan sağlığı açısından büyük bir tehdit oluşturduğu söylenebilir. Peki sahte tarçını gerçek tarçından nasıl ayırt edeceğiz? Aldığımız tarçının sahte olup olmadığını anlamanın birçok yolu var. Tarçın tüm bu testlerden geçiyorsa tüketimi güvenli demektir. Sahte tarçınla karşılaştırıldığında gerçek tarçın daha açık bir renge, biraz daha tatlı bir tada ve daha hoş kokulu bir aromaya sahiptir. Ek olarak, tüm tarçın türleri, uçucu yağın %65 ila %80’ini oluşturan sinnamaldehit aktif maddesini içerir. Hem gerçek hem de sahte tarçın bu aktif maddeyi paylaştığından benzer faydalara sahip olabilirler. Ancak bugüne kadar yapılan araştırmalar sadece gerçek tarçının faydalarına odaklandığından sahte tarçın için de geçerli olduğu söylenemez.

GÖRÜNÜMLERİNDEKİ FARKLILIKLAR

Gerçek tarçın çubuklarının aslında sandığınızdan çok daha farklı olduğunu biliyor muydunuz? Seylan tarçını veya “gerçek” tarçın, alıştığımız tipik tarçın kabuğundan (çubuklarından) daha hafif, dokusu daha yumuşak ve çevresi çok daha ince olan gerçek tarçın kabuğundan gelir. Marketten satın aldığınız tarçın çubukları büyük olasılıkla Çin tarçınıdır ve rengi koyu kahverengidir, dokuları serttir ve çevreleri çok kalındır. Sahte tarçın kolay kırılmazken, gerçek tarçın kolayca kırılabilir. İlk bakışta bu iki tarçın türü çok benzer gibi görünse de aslında kokuları çok farklıdır. İki tarçın çeşidini yan yana koyup koklamadığınız sürece aradaki farkı çok iyi anlayamayabilirsiniz. Ancak gerçek tarçının kokusu biraz baharatlı-tatlı ve biraz da narenciye tadındadır ve taze pişmiş elmalı turtayı anımsatır. Sahte tarçının kokusu çok güçlüdür, kokladığınız anda duyularınızı ele geçirir. Gerçek tarçını kokladığınız anda kokusunu sahte tarçından hemen ayırt edebilirsiniz.

KUMARİN İÇERİR

Kumarin, tarçın da dahil olmak üzere birçok bitkide doğal olarak bulunur, ancak aynı zamanda sentetik olarak da üretilir çünkü kan pıhtılarının oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Kumarin uzun süre yüksek dozda tüketildiğinde karaciğer hastalığına neden olabilir veya durumu kötüleştirebilir.

TARÇIN TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

New York Üniversitesi Langone Tıp Merkezi’ne göre tarçın takviyelerinin tipik dozu günde 1 ila 4 gramdır. En güçlü tarçın yağı için ideal dozaj günde 0,05-0,2 gram civarındadır. Yapılan araştırmalara göre günde 6 grama kadar olan dozlarda herhangi bir yan etki bildirilmemiştir. Daha fazla miktarda tarçın tozu ve yağı, nefes almayı ve kalp atış hızını artırabilir. Topikal olarak kullanıldığında tarçın yağı kızarıklığa, yanma hissine veya alerjik cilt reaksiyonuna neden olabilir. Hamileyseniz, reçeteli ilaç kullanıyorsanız veya karaciğer hastalığınız ya da şeker hastalığınız varsa tarçın takviyesi almadan önce mutlaka doktorunuzla konuşun.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

ekrem abi sitesi