Uzmanı ‘başvurularda artış var’ diyerek uyardı! Basit görülen büyük tehlike: Komaya kadar gidebiliyor!

0

Gıda zehirlenmesi sıklıkla olağan hale gelse de hava sıcaklıklarının yüksek olduğu son günlerde uzmanlar uyarılarını tekrarladı. Kamuya açık alanlarda, satış noktalarında ya da çeşitli ortamlarda sıcak ya da uygun olmayan şekilde saklanan ya da pişirilen gıdaların zehirlenmelere yol açabileceğini söyleyen uzmanlar, gıdanın muhafaza ve tüketim durumunun büyük önem taşıdığının altını çizdi. Dahiliye Baş Uzmanı Dr. Fatih Mehmet Velibeyoğlu da gıda zehirlenmelerine karşı vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Velibeyoğlu, gıda zehirlenmesi nedeniyle başvurularda artış yaşandığını söylerken, yapılması gerekenler konusunda da önemli bilgiler verdi.

Artık bu haberi dinleyebilirsiniz. Uygulamayı şimdi indirin!

“MEVCUT BİLİNÇ VE KOMAYI ETKİLEYEBİLECEK BİR SÜREÇ”

İç Hastalıkları Uzmanı Dr., gıda zehirlenmeleri hakkında bilgi veriyor. Fatih Mehmet Velibeyoğlu, şunları söyledi: “Gıda zehirlenmesi nedeniyle soğuk zinciri kırılmış gıda tüketildikten sonra şiddetli bulantı, kusma ve ishal ile seyreden, daha sonra halsizlik, halsizlik ve hatta bilinç bulanıklığına yol açabilen bir durumu anlatıyoruz. Bu durumlarda öncelikle kaybedilen sıvı miktarının, hastanın klinik, bilinç ve tansiyon durumunun kontrol edilmesi çok önemlidir; Ani bir kötüleşme meydana gelirse en kısa sürede acile başvurmanızda fayda var. Bu risk gruplarında; “Hamile kadınlarda, yaşlılarda ve küçük çocuklarda durum daha hızlı kötüleşebilir” dedi.

HAREKETE GEÇECEK BİR RESİM

Uzman Dr. Fatih Mehmet Velibeyoğlu, “Şok hatta şoka da yol açabiliyor. Bu durumlarda yaz döneminde olduğumuz ve özellikle çabuk bozulan gıdalar olmak üzere soğuk zincirin kırıldığı için daha hızlı ve duyarlı olmamız gerekiyor. , mayonez, krema gibi yumurta içeren yiyecekler. Yine tavuk eti daha çabuk bozulabilir. Bazı klinik durumlarda tavuk eti tükettikten sonra bu tür durumlar ortaya çıkabilir. evde saklanan pirinç ve kremalı kekler.

AW253313_02

Gıdaya bağlı toksin miktarının fazla tüketilmesi durumunda hastalar daha şiddetli semptomlar yaşarlar. Toksin seviyesi düşükse kısa süreli ishal, buna bulantı ve kusma da eşlik edebilir. İshalin arttığı ve durdurulamaz hale geldiği durumlarda daha dikkatli olmanız gerekir. En kısa sürede acil servise gitmekte fayda var çünkü durum daha da kötüleşebilir ve klinik olarak kötüleşmeye yol açabilir. Karışıklık yaşanabilir, komaya kadar giden bir süreç, kardiyak aritmiler ve birçok durumu tetikleyebilecek akut komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Öncelikle sıvı alımının tam olmasını sağlamak ve serin bir ortamda dinlenmek gerekir. Bu dönemde yağlı gıdalar da dahil olmak üzere menşeini bilmediğimiz, soğuk zincire uygun olup olmadığını bilmediğimiz gıdalar tüketilmemelidir. “Sıvı tedavisiyle toksinin uzaklaştırılmasıyla bu hastalar klinik olarak hızla iyileşiyor” dedi.

“YÜZDE 20-30 ARTIŞ GÖRÜYORUZ”

iStock-1835533730

Gıda zehirlenmesi ile ilgili sorularda durumu anlatan uzman Dr. Velibeyoğlu, şöyle konuştu: “Son dönemde hava sıcaklığının artması, gıda hijyenine dikkat edilmemesi veya açık havada saklanan gıdaların açık havada tüketilmesi nedeniyle normal zamanlara göre yüzde 20-30 oranında başvurularda artış olduğunu gözlemliyoruz. Çocuklarda ve yaşlılarda acil servise başvuru sayısı çok daha fazladır. Çoğunlukla karın ağrısı, ishal, halsizlik, güç kaybı ve hareketsizlik gibi şikayetlerle başvururlar. Gerekli kan tetkikleri yapılır, sıvı tedavisi ile kişiler hızla iyileşir. dedi.

EN ÇOK TAVUKTAN GELİYOR

karın ağrısı iç hastalıkları

Uzman şunları söylüyor: “Ana tüketim ağırlıklı olarak tavuk, pirinç etli yiyecekler ve muhallebi kekler. Hasta öykülerinde bu tür şeylere sıklıkla rastlanır. Bu, ailenin tüm bireylerinde görülür. Bazen bu tüketim kitlesi Mevlid’de de görülür. tarzı yemeklerde veya otellerde.” Zehirlenme haberleri alıyoruz, bu şekilde ihbarlar alıyoruz. Tüm gıdaların tüketimine dikkat etmek gerekir, marketlerde alışveriş yaparken son kullanma tarihlerine ve buzdolabının gerçekten soğutup soğutmadığına, dondurulmuş ürün olup olmadığına, saklama koşullarına gerçekten uyup uymadığına bakmak gerekir, Ambalajda herhangi bir deformasyon varsa delik olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu durum ani bir bozulmaya neden olarak insanların günlük yaşamlarını ciddi anlamda tehlikeye atabilmektedir. Flora değişiklikleri turist ishali dediğimiz ishale de neden olabiliyor. Bu konuda birçok faktör var. Toksinleri ortadan kaldırmak için hastayı sıvılarla tedavi edebiliriz. Bazı durumlarda antibiyotik verilmesi gerekebilir. “Hastalar sıvı ve destekleyici tedavi ve bulantı ve kusmayı azaltmaya yönelik tedavilerle hızla iyileşiyor” dedi. (İHA)

Önceki içerik Sonraki içerik
Avukat ofisinde başından vurulmuş halde bulunduAvukat ofisinde başından vurulmuş halde bulundu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking casibom