Ramazan’da doğru ve dengeli beslenmeye dikkat
Ramazan ayında doğru ve dengeli beslenmenin önemi büyük; uzmanlara göre sahur ve iftarda hafif yiyecekler tüketilmeli. Ayrıca su kaybını ortadan kaldıracak besinlere de ağırlık verilmelidir.
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Bilal Boztosun, “Sahurda ve iftarda acıkmamak için aniden çalışıyorum ve bu sefer göğüs ağrısı başlıyor. Hastalarımız bu kez acil servise yüksek tansiyon şikayetiyle geliyor. Sahurda ve iftarda orucunuzu açarken hafif bir çorbayla başlayın, hafif yiyecekler yiyin, yavaş yavaş tansiyonunuzu yükseltin ve su içmeyi unutmayın diyoruz. Kızarmış, tuzlu ve aşırı baharatlı beslenmenize dikkat ederken dengeli ve düzenli bir beslenme uygulayın” dedi.
Uzmanlar, doktor onayı olmadan oruç tutmanın kalp, tansiyon ve şeker hastaları için tehlikeli olduğuna dikkat çekiyor. “Yakın zamanda bypass, stent, balon taktırdıysanız, kalp krizi geçirdiyseniz ya da kalp yetmezliği yaşadıysanız lütfen doktorunuza danışmadan ilaçlarımı ayarlamam ya da sürdürmem konusunda ısrarcı olmayın. Sağlık açısından herhangi bir tazminat söz konusu değil.” Tansiyon sorunlarınız varsa tuz alımınızı dengelemeniz gerekir. Şeker sorununuz varsa ramazanda oruç tutmayın.”