OSD Başkanı elektrikli araç tebliğini destekledi

0

Oluşturulma tarihi: 23 Eylül 2024 06:27

Otomobil Sanayicileri Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, bazı elektrikli araçların ithalatına ilişkin genişletilmiş genelgeyi tüketicinin korunması, hizmet kalitesinin garanti altına alınması, otomotiv sektörünün rekabet gücünün ve ekonominin korunması açısından olumlu değerlendirdiğini söyledi. .

class = “medyanet-inline-adv”>

Geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı bazı elektrikli araçların ithalatına ilişkin basın bülteninde değişiklik yapılmasına ilişkin basın açıklaması Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

OSD Başkanı Cengiz Eroldu, konuya ilişkin konuşmasında, 31 Aralık 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ve 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe giren “Bazı Elektrikli Araçların İthalatına İlişkin Tebliğ” ile elektrikli araçların ithalatının Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşmasının olmaması ortadan kalkacak. İthalat aşamasında elektrikli otomobiller için “Yetki Belgesi” alınmasının zorunlu olduğunu hatırlattı.

İznin verilmesi için gereken şartlara değinen Eroldu, şöyle konuştu: “İzin verebilmek için 7 coğrafi bölgede en az 20 yetkili servisin ithalatçının kendisi tarafından sertifikalandırılması, elektrikli araçların bakım ve onarımından sorumlu kişilerin yeterlilik belgesine sahip olması gerekiyor. İthalatçı firmanın Türkiye’de en az 40 çalışanı olması gerekiyor “Merkez kurulması gibi zorunluluklar getirildi.”

class = “medyanet-inline-adv”>

Yeni açıklamanın kapsadığı araç grubunun genişletildiğini söyleyen Eroldu, daha önce sadece elektrikli otomobilleri kapsayan düzenlemenin, dışarıdan şarj edilebilir hibrit otomobillerin yanı sıra, dışarıdan şarj edilebilir elektrikli ve hibrit ticari araç araçlarını da kapsadığının altını çizdi.

Özellikle son yıllarda ülkelerin rekabet gücünü korumak ve yerel tüketicilerin güvenliğini sağlamak amacıyla dünya genelinde birçok önlemin alındığını gözlemlediğini belirten Eroldu, şöyle konuştu:

“Ticaret Bakanlığımızca yayımlanan, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe giren ve kapsamı genişletilen basın duyurusunu, ülkemiz tüketicilerinin korunması, hizmet kalitesinin garanti altına alınması, rekabet gücünün korunması açısından olumlu değerlendiriyoruz. Otomotiv sektörü ve ekonomimiz için daha önce yüzde 40’lara ulaşan yerli araç payı yüzde 25’e düştü. Bu düzenlemenin yerli araç payının korunması/geliştirilmesi açısından da olumlu etkisi olacak. otomotiv pazarı.”

class = “medyanet-inline-adv”>

Eroldu, Türkiye’nin ticari araç üretiminde dünyanın önemli oyuncularından biri olduğunu söyledi.

Türkiye’nin bu yıl ilgili üretimde Avrupa Birliği ülkeleri arasında birinci sıradan ikinci sıraya gerilediğini, dünyada ise 9’uncu sıraya yerleştiğini hatırlatan Eroldu, şu bilgileri paylaştı:

“Birim ihracatımızda ticari araçların payı yüzde 35, ticari araç pazarında ise yerli araçların payı yüzde 40 civarında. Grup otomotivden dolayı son dönemde otomotiv dış ticaret dengesinde yaşanan bozulma önemli bir gerçek. Ticari araç üretimimizin olumlu etkisiyle desteklenen Ticaret Bakanlığımız tarafından yayınlanan basın açıklamasında “Eşya taşımacılığına yönelik ticari araçların kapsama alınmasını ülkemiz ekonomisi açısından önemli görüyoruz. Biz de önümüzdeki dönemde yolcu taşımaya yönelik ticari araçların yanı sıra eşya taşımaya yönelik ticari araçların da yönetmelik kapsamına alınmasının dikkate alınmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber
meritking