İranlı film yapımcısı Muhammed Rasoulof, sekiz yıl hapis ve kırbaç cezasına çarptırıldı

0
Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Hapis cezasına çarptırılan İranlı yönetmen Muhammed Rasulof'un filmi, “ülkenin güvenliğine karşı suç işlemeye yönelik gizli anlaşma örnekleri” olarak tanımlandı.

REKLAM

İranlı ünlü yönetmen Muhammed Rasulof, yeni filmi Kutsal İncirin Tohumu'nun Cannes'daki yarışmasına birkaç gün kala, İran'da ulusal güvenliğe karşı suç işlediği gerekçesiyle sekiz yıl hapis ve kırbaç cezasına çarptırıldı.

Ayrıca müdürün mal varlıklarına el konulacak ve kendisine para cezası verilecek.

Rasoulof'un avukatı Babak Paknia, X'e yaptığı açıklamada, mahkemenin Rasoulof'un film ve belgesellerini “ülkenin güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla gizli anlaşma örnekleri” olarak bulduğunu söyledi.

52 yaşındaki yönetmen yıllardır otoriter rejimin hedefindeydi. Bu yaptırımın zamanlaması, yönetmen ve Cannes Film Festivali'nin filmi festivalden tamamen kaldırma girişimi olarak görülüyor.

Filmin galasından önce yönetmenin yapım ekibi İran hükümetinin baskısıyla karşı karşıya kaldı. Paknia geçen hafta X'te bazı oyuncuların yetkililer tarafından sorguya çekildiğini ve ülkeyi terk etmelerinin engellendiğini yazmıştı. Paknia'ya göre bazı aktörler, yetkililerden Rasoulof'a filmi festivalden çekmesi için baskı yapmalarını istediklerini de söyledi.

Kutsal İncir Tohumu, Tahran Devrim Mahkemesi'nde son yıllarda ülkeyi kasıp kavuran protestoların etkisiyle uğraşan ve silahı kaybolunca paranoyaklaşan bir yargıcın hikayesini konu alıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre İran mahkemesi 2022'de Rasoulof'u “sistem karşıtı propaganda” suçlamasıyla bir yıl hapse mahkûm etti ve iki yıl boyunca film yapmasını yasakladı. İranlı yetkililer daha önce Rasoulof'u işi nedeniyle birçok kez tutuklamış ve pasaportuna el koymuştu.

İran Bağımsız Film Yapımcıları Derneği yaptığı açıklamada yönetmene verilen son cezayı eleştirdi.

“Hukuk, inadın ve intikamın oyun alanından başka bir şey değildir”

Dernek açıklamasında şöyle diyor: “Yargının Muhammad Rasoulof aleyhindeki kararı, hükümetin içtihatlarıyla kirlenmiş bir hukuk sisteminde hukukun yalnızca inatçılık ve intikam oyun alanı olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Bağımsız ve liberal film yapımcıları, yargının geçersiz kararını kınıyor. Muhammed Rasoulof'a karşı çıkıyor ve kendisinin ve hükümetin kınamalarıyla alay ediyor.” “Geçmiş olan tüm sanatçıların yanındadır.” Söylendi.

Ölüm cezası karşıtı filmi There Is No Evil ile 2020'de Berlin'de Altın Ayı kazanan Rasoulof, daha önce Temmuz 2022'de hükümetin o yıl ülke çapındaki protestolara yönelik baskısını kınayan yorumları paylaştığı için tutuklanmıştı.

Sağlık sorunları nedeniyle 2023 yılında geçici olarak serbest bırakılan yönetmen, daha sonra affedildi ve “rejim karşıtı propaganda” suçlamasıyla bir yıl zorunlu çalışma ve iki yıl İran'dan ayrılma yasağı cezasına çarptırıldı.

Yönetmenden geçen yıl Cannes Un Belirli Bir Bakış jürisinde yer alması istenmiş ancak seyahat kısıtlamaları nedeniyle katılamamıştı.

Cannes daha önce İran'ın film yapımcılarına yönelik baskısını eleştirmişti ve festival, İranlı yönetmen Saeed Roustaee'nin 2023'te hapsedilmesini “ifade özgürlüğünün ciddi bir ihlali” olarak tanımlamıştı.

Roustaee, festivalin 2022 edisyonunda gösterilen Leila'nın Kardeşleri adlı filmi nedeniyle altı ay hapis cezasına çarptırıldı. Film Tahran'ın ekonomik sıkıntılarını konu alıyordu.

Cannes Film Festivali'nin 77.'si 14 Mayıs'ta başlayıp 25 Mayıs'a kadar devam edecek.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking casibom