Fransa’nın güneybatısında 2022’de yanan ormanlarda böcek istilası: Binlerce ağaç kesiliyor

0

Ağaç yiyen böcekler yangında zarar gören bu ağaçların gövdesine giriyor ve yetkililere binlerce ağacı kesmekten başka seçenek bırakmıyor.

REKLAM

Bir zamanlar asırlık deniz çamlarına ev sahipliği yapan Fransa’nın güneybatısındaki ormanlık alan şimdilerde böcek (haşere) istilasına uğramış durumda. 

Ülkenin güneybatısında 30 bin hektarlık alan, 2022 yılında şiddetli orman yangınlarına sahne oldu. 

Bölgedeki ağaçlar ise halihazırda “çifte ceza” ile karşı karşıya: Yangınlar sonrası başgösteren böcek istilası.

Ağaç yiyen böcekler yangında zarar gören bu ağaçların gövdesine giriyor ve yetkililere 1000’lerce ağacı kesmekten başka seçenek bırakmıyor.

La Teste-de-Buch Ormanı yöneticilerinden Matthieu Cabaussel, “2023 yılı, geçen yılki yangın kadar acımasız ve dramatik. Çifte bir ceza.” diyor. 

Yarım santimetre boyundaki küçük uçan bir tür olan ‘kabuk böcekleri’nin yangın ya da fırtına nedeniyle zarar gören çam ağaçlarına saldırdığı biliniyor. 

Kahverengi böcek, çiftleşme sırasında kabukla ahşap arasına sızıyor. 

Ağaç ölene kadar gövdede tüneller kazıyor ve özsu kanallarını tahrip edecek 30 ila 50 civarında larva (tırtıl, kurtçuk) bırakıyor.

“Yetkililer yeterince hızlı hareket etmedi”

Uzmanlara göre, kabuk böcekleri saldırdığında ilerlemenin tek bir yolu var o da ağaçları kesmek.

Daha önce İtalya’nın kuzeyinde de fırtınadan etkilenen bir ormanı istila etmişlerdi.

Fransa Ulusal Ormancılık Ofisi (NFB) Doğal Tehlikeler Sorumlusu Francis Maugard, basına verdiği demeçte, “Saldırıya uğrayan ormanları kullanmak (odun olarak) tek kontrol aracıdır” ifadesini kullandı. 

Ağaçları itlaf (keresteye dönüştürme) çalışmaları, yirmi yıllık hasada eşdeğer oranda, 80 bin metreküp odunu ortadan kaldırdı.

Ancak 3 bin 800 hektarlık alanın neredeyse tamamının yandığı La Teste-de-Buch’a müdahale gecikti. Yöneticiler, hayli zaman kaybettikten sonra kesime ancak ocak ayında başlayabildi.

Fransız Ulusal Tarım, Gıda ve Çevre Araştırma Enstitüsü’nden (INRAE) Biyoçeşitlilik Genleri ve Toplulukları laboratuvarı araştırma direktörü Hervé Jactel, “Felaket bir yönetim.” diyor ve böceklerlce istila edilmiş odun yığınlarının ormanda depolanmasını da eleştiriyor.

“Burası ideal bir üreme alanıydı.” diyor ve 2023 yılında, sıcaklığın sürekli devam ettiği bir ortamda kabuk böceklerinin birkaç neslinin art arda geldiğini dile getiriyor ve ekliyor:

“Gerçek bir saatli bomba: eğer hiçbir şey yapmazsak, 2024 baharı birkaç bin kat daha tehlikeli olacak.”

Cabaussel, “Ormanda zorluklar yaşadık” diye itirafta bulunuyor. Ona göre kötü şans, sıcak havanın yanı sıra “ahşaptan çıkışı yavaşlatan” “biraz canlı” bir pazarla karıştı.

“Azami dikkat” gerekli

Kabuk böcekleri şimdiden La Teste’nin kentsel alanlarına yayıldı ve bölge halkını bahçelerindeki çam ağaçlarını kesmeye mecbur bıraktı. 

REKLAM

Gıda, Tarım ve Ormancılık Bölge Müdürlüğü’nden (DRAAF) François Hervieu, “Nüfus patlaması riski var.” diyerek durumu teyit ediyor ancak durumun daha da kötü olabileceğini dile getiriyor. 

Hervieu, “Salgın bir durumla karşı karşıya değiliz. Ağaçları zamanında tahliye etmek için azami dikkat gerektiren bir durumla karşı karşıyayız.” diye zamana karşı yarıştıklarının altını çiziyor. 

Matthieu Cabaussel ise “Yaşadığımız felaket çok zor zira ömrümüz boyunca bir daha eski bir orman göremeyeceğiz. Ancak orman ekosistemleri çok iyi bir şekilde toparlanacaktır” diye teseli bulmaya çalışıyor. 

Fransa’nın güneybatısındaki Teste-de-Buch bölgesinde 2022 yılının temmuz ayında büyük bir yangın çıkmış ve 250 yaşındaki ağaçların bulunduğu on binlerce hektarlık tarihi ve turistik alan küle dönmüştü.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

ekrem abi sitesi gaziantep escort