Çin, Avustralyalı yazar Yang Hengjun’a ertelemeli idam cezası verdi
Avustralyalı yetkililere göre ceza, iki yıl sonra ömür boyu hapis cezasına çevrilebilir.
Çin’in başkenti Pekin’deki mahkeme, 5 yıl önce casusluk suçlamasıyla tutuklanan Avustralyalı yazar Yang Hengjun’u ertelenmiş hapis cezasıyla idama mahkum etti.
Avustralyalı yetkililere göre ceza, iki yıl sonra ömür boyu hapis cezasına çevrilebilir.
Çin’deki devlet meseleleri hakkında blog yazan bir akademisyen ve romancı olan Yang, üç yıllık duruşmalar sırasında kendisine yönelik kamuya açıklanmayan suçlamaları sürekli olarak reddetti.
Dış politika uzmanları, Avustralya ile Çin arasında uzun zamandır devam eden gerilimin son mahkumiyet kararıyla daha da artmasının beklendiğini söylüyor.
Avustralyalı yetkililer daha önce vatandaşlarına yönelik muameleyle ilgili endişelerini dile getirirken, Pekin Sydney’i davaya müdahale etmemesi ve ülkenin “yargı egemenliğine” saygı duyması konusunda uyardı.
Pekin mahkemesi Yang’ın ifadesini ilk kez 2023’te halktan gizlice yapılan bir oturumda dinledi.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, Pekin mahkemesinin son kararının ardından bir açıklama yaptı. Yang’ın davasının yasaya uygun olarak “titizlikle ele alındığını” ve dava boyunca konsolosluk haklarına saygı duyulduğunu söyledi.
Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, mahkemenin kararından “dehşete düştüğünü” belirterek, ülkesinin tepkisini göstermek ve kendisinden açıklama istemek için Çin büyükelçisini ofisine davet etti.
Çin’in Avustralya Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı
Ülkesinin tepkisinin Çin’e zor yoldan iletileceğini kaydeden Wong, yazılı açıklamasında şunları söyledi: “Uluslararası normlar ve Çin’in yasal yükümlülükleri uyarınca Dr. Biz sürekli olarak adalet, hakkaniyet ve insani temel standartların uygulanması yönünde çağrıda bulunduk. Yang’ın tedavisi
Tüm Avustralyalılar Dr. Yang’ın ailesiyle yeniden bir araya geldiğini görmek istiyor. “Vatandaşlarımızı savunmaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Çin’e tepki
İnsan Hakları İzleme Örgütü Asya direktörü Elaine Pearson basın açıklamasında Yang’ı adil ve bağımsız bir mahkeme tarafından yargılanmamakla suçladı.
Dava sırasında temel savunma hakkının ihlal edildiğini kaydeden Pearson, duruşmaların kapalı kapılar ardında yapılmasını eleştirerek, Yang’ın sorgulama sırasında işkenceyle itirafta zorlandığı görüşünü dile getirdi.
Çin doğumlu bir Avustralya vatandaşı olan Yang, demokrasi yanlısı bir blog yazarı olarak biliniyor. 58 yaşındaki Yang, 2019’da Guangzhou havaalanında tutuklanmadan önce New York’ta çalışıyordu.
1989-1999 yılları arasında Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı’nda görev yapan Yang, Çinli yetkililer tarafından dava dosyasında açıkça adı geçmeyen bir ülkenin ajanı olduğu iddiasıyla suçlanmıştı.
1999 yılında Avustralya’ya sığınma talebinde bulunan Yang, 2002 yılında Avustralya vatandaşı oldu.