Batı Sahra üzerindeki Fas’ın egemenliği İsrail tarafından tanındı

0

Fas-Cezayir-İspanya üçgeninde çözülmemiş bir sorun olan Batı Sahra’da Fas’ın fiili egemenliği İsrail tarafından tanındı.

Bu, Fas hükümeti tarafından yapılan bir açıklamada İsrail Başbakanı tarafından ifade edildi. Binyamin NetanyahuFas Kralı VI.

Açıklamada ayrıca İsrail’in Batı Sahra konusundaki tutumunun Birleşmiş Milletler, bölgesel ve uluslararası kuruluşlar ve İsrail’in diplomatik ilişki içinde olduğu tüm devletlere iletileceği belirtildi.

İsrail başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Netanyahu’nun Fas’a Batı Sahra üzerindeki egemenliğini kabul eden bir mektup gönderdiği doğrulandı. “İsrail, Fas hükümetinin açıklamasının ayrıntılarını doğruladı” söylendi.

İsrail Dışişleri Bakanı Yani CoenBatı Sahra ile ilgili kararı memnuniyetle karşılayarak, “Başbakan Netanyahu’nun Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğinin tanınmasına ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşılıyorum. Bu adım, ülkeler ve halklar arasındaki ilişkileri güçlendirecek ve bölgesel barış ve istikrarı derinleştirmek için sürekli iş birliğini sağlayacaktır.” dedi.

BATI SAHARA SORUNU

Sakiyet’ul Hamra ve Vadi ez-Zeheb olmak üzere iki ana bölgeden oluşan ve Fas’ın fiilen egemenliği altında bulunan Batı Sahra bölgesi, uzun yıllardır Fas-Cezayir-İspanya üçgeninde çözülmemiş bir sorun.

Batı Sahra “kurtuluş” Kendisine hareket adını veren Polisario Cephesi, Batı Sahra sorununun kalbindeki ayrılıkçı hareket olarak da biliniyor. Fas, 2007’de Polisario Cephesi tarafından 1976’da bağımsızlığını ilan eden eski bir İspanyol kolonisi olan Batı Sahra sorununu çözmek için doğdu. “Genişletilmiş menzil” Cezayir’in desteklediği Polisario bu teklifte bulunurken bu bölgenin kaderini belirlemek için referandum çağrısı yapıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin eski başkanı Donald Trump, 10 Aralık 2020’de Fas’ın Batı Sahra bölgesi üzerindeki egemenliğini tanıdığını ve bölgedeki Dakhla şehrinde bir ABD konsolosluğu açacağını duyurdu. Aynı gün Rabat yönetimi, İsrail ile 2000 yılında askıya alınan diplomatik ilişkileri yeniden başlatma kararı aldı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku