Beklenen haber geldi: Dijital Telif Yasası haziranda çıkıyor
Haber merkezi
Yaratılış tarihi: 17 Nisan 2025 14:25
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı telif hakkı genel yönetimi, dijital telif hakkı yasası üzerindeki çalışmalarında sona erdi. Kamu kurumları arasındaki eleştirel toplantıdan sonra, çalışma Parlamentoya devredilecektir. Dijital Sıradanlar Komisyonu, tatile çıkmadan telif hakkı sorununu çözmeyi planlıyor. AK partisi başkan yardımcısı ve dijital gündelikler başkanı Hüsenin Yayman Parlamento Komisyonu, yasanın Haziran ayında yayınlanacağını söyledi.
Dijital telif hakkı beklemek devam ediyor. Yayıncılar, dünya örneklerinde olduğu gibi Türkiye’de telif hakları oluşturmak için arama motorları, video ve sosyal medya platformları istiyor. Dijital ortamların Parlamento Komisyonu’nda başlayan süreç şimdi son aşamaya ulaştı. Genel Telif Hakkı Müdürlüğü, yayıncıların sorununu çözme sorunu, çalışmayı küçük detayların dışındaki tamamladı. Kamu kurumlarının ortak bir toplantı yapacağı öğrenildi. Elde edilen bilgilere göre; Dijital telif hakkı yasası, Büyük Ulusal Meclis tatile çıkmadan önce yayınlanacaktır. Parlamento Parlamento Dijital Kafkaz Komisyonu başkanı Hüsenin Yayman, Haziran ayında dijital telif hakkı yasasının ortaya çıkması planlandığını söyledi.
Bozza tamamlandı
Dijital yayıncıların arama motorlarından, video ve sosyal medya platformlarından haklarını elde etme mücadelesi son aşamaya ulaştı. Kültür ve Turizm Genel Müdürü ve Turizm Genel Yönetimi bir süredir yayıncılara telif ücreti ödemek için Entelektüel ve Sanatsal Eserler Yasası eksikliğini ortadan kaldırmak için çalışmıştır. İş projesi tamamlandı. Kamu kurumlarının konuyla ilgili bir toplantı yapması bekleniyor. Toplantının kısa sürede yapılacağı söyleniyor.
Yayıncılar İçin İyi Haber: Dijital Telif Hakkı Haziran ayında yayınlanacak
Dijital Sıraslar Komisyonu yetkilileri, telif hakkı sorununun mümkün olan en kısa sürede çözülmesi gerektiğini vurgulamaktadır. AK Hüsenin Yayman’ın başkan yardımcısı şöyle dedi: “Dijital telif hakkı sorunu en geç Haziran ayında çözülecek” dedi. dedi. Bu nedenle, yayıncıların sorunu Meclis tatil yapmadan önce çözülecektir.
Yayıncılar ne istiyor?
Google’da, özellikle Google, Video ve Sosyal Medya platformlarında, dijital ve televizyon reklam pastası gittikçe daha fazla paylaşım alıyor. Başka bir deyişle, reklamveren bu kanallara yönelik yönü artırır. Bu durum, trafiğin neden olduğu gelir kekindeki daralma ve maddi kaynaklara geri dönmemesi nedeniyle diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’deki yasanın kaldırılmasını kaçınılmaz hale getirmiştir.
Google ve diğer uluslararası kanallar, yayıncılardan reklam karşılığında payları, yayıncılar aracılığıyla ne kadar para kazandıkları bilinmemektedir. Bu sorun, ülkemizde kan kanını her gün kaybetti.
Bu Amerikalılar odaklı kanallar algoritma hakkında bilgi vermese de, genellikle yayıncılarımızı arama sonuçlarında göstermez, trafik akışını keser ve ciddi gelir hasarı verirler.
Royalta Yasası’nın hırsızlığı olan kurumlar ve kuruluşlar, izinsiz olarak trafiği kopyalayıp sağlayacağından, dijital yayında ciddi bir sorun ortadan kaldırılacaktır.