Manisa’da özel seralarda yetiştiriliyor! Kilosu 10 Euro’dan satılıyor… – Son Dakika Yaşam Haberleri

0

Dünyaca ünlü Sultani çekirdeksiz kuru üzümleri yetiştirilip birçok ülkeye ihraç edilmektedir. ManisaTürkiye’nin Alaşehir ilçesi aynı zamanda hurma meyvesiyle de ünlüdür. Melek Yılmaz’ın 8 yıl önce balkonunda yetiştirip satmasıyla başlayan hurma yetiştiriciliği, Alaşehir’in Kavaklıdere ilçesine yayıldı. Çevredeki çiftçilerin hurma yetiştirmeye başlamasıyla ilçenin üretimi artarken, son yıllarda Finlandiya, Almanya, Fransa, İngiltere ve Kıbrıs gibi ülkelere de ihracat yapıldı ancak bu yıl iç pazara yetecek kadar ihracat neredeyse durdu. Çikolata üretiminde de kullanıldığı bilinen hurmada talebi karşılamak zor olsa da bu yıl rekoltenin 350 ton civarına ulaşacağı tahmin ediliyor. Kilosu 10 eurodan satılan hurma, Alaşehir’de üzümden sonra en çok yetiştirilen ürün oldu.

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde yetiştirilen hurmanın tat ve renk açısından diğer bölgelerden farklılık gösterdiğini ve özellikle Alaşehir bölgesinin tercih edildiğini belirten üretici Dursun Uysal, yeğeni Melek Yılmaz’ın başlattığı üretimin tüm mahalleye yayıldığını söyledi. “Uysal”Bu hikaye yaklaşık 8 yıl önce yeğenim Melek Yılmaz’ın evinin balkonunda yaklaşık 40 kilo hurma kurutmasıyla başladı. Daha sonra 40 m2 alanda sera ile başladık. 8 yıl sonra 800 m2 alana sahip bir sera yaptık. 70 tona yakın cennet elmasını serada kurutup pazarlayabiliyoruz. Son yıllarda Finlandiya, Kıbrıs, Fransa, Almanya gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. Ancak iç pazarda talep arttıkça artık ihracat talebi yerine iç pazar talebini karşılayamıyor olduk.” dedi.

Çikolata üretiminde hammadde olarak kullanılmaya başlandığını belirten Uysal, şöyle konuştu: “En önemlisi çikolata sektöründe hammadde olarak kullanılmaya başlandı. Bu yıl 20 ton talep sözü vermiştik. Geçen yıl 12 ton bağışladığımız çikolata fabrikası için ise daha ileri gitmek için mücadelemizi sürdürüyoruz. Ayrı bir gelir kaynağı haline geldi. Kadınlarımıza özel ayrı bir iş sektörü oluşturuldu. ülke ekonomisine katkı sağlamak. Her gün ortalama 20 kadın çalışıyor ve bu süre yaklaşık bir ay sürüyor. Akaryakıt, ilaç, işçilik gibi yıllık maliyetlerimiz var. Yıllık fiyat beklentimiz 10 eurodur. Bunun altında fiyatlar bizi üzecektir. Antep fıstığı piyasada 90-100 TL iken tezgahta 800 TL’dir. Böyle bir ticari anlaşma bize sıkıntı yaşatacağı gibi çevremizdeki işçilere de fayda sağlamayacaktır.

Cennet elmasının 1947 yılında emekli bir astsubay tarafından bölgeye getirildiğini ancak yeğeni Melek Yılmaz’ın bu işe ilgi duymasıyla ticari olarak büyüdüğünü belirten Uysal, şöyle konuştu: “Cennet elması bölgemize 1946-47 yıllarında geldi. Buradan gelen merhum Başçavuş Şerafettin, Yalova’daki astsubay okuluna giderken bu meyveyi görünce 10 adet ağaç getirip eşine ve arkadaşlarına dağıtır. 1980 yılında bölgemizde verim yüksekti. Yaklaşık 250 ton, bu yıl 300-350 ton civarı bekliyoruz. “Doktorun balkonunda yanlışlıkla kuruttuğu elmayla sesimiz tüm dünyada duyuldu” dedi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber