‘Bakanlık bütçesinin yüzde 60’ını ihracatçımıza hibe ediyoruz’

0

Oluşturulma tarihi: 05 Ekim 2024 13:52

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, MESİAD Değer Katanlar 30’uncu yıl ödül töreninde yaptığı konuşmada, “Bakanlığımız bütçesinin yüzde 60’ını ihracatçılarımıza bağışlıyoruz.”

class = “medyanet-inline-adv”>

Merter Sanayici ve Girişimciler Derneği’nin (MESİAD) 30’uncu yılına özel düzenlediği MESİAD Değer Katanlar Ödülü’nün 30’uncu yıl ödül töreni önceki gece İstanbul’da bir otelde gerçekleştirildi. Merter’e ve tekstil sektörüne değer veren, ülke ekonomisine katkı sağlayan kurum ve kişilerin ödüllendirildiği gecede; Ayrıca Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul Vali Yardımcısı Cengiz Karabulut, Güngören İlçe Kaymakamı Abdullah Küçük, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz ve İstanbul’dan hazır giyim ve hazır giyim İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı da katıldı. Mustafa Paşahan.

Törende, “En Bilinen Marka, En İyi Çıkış Yapan Erkek Firma, En İyi Çıkış Yapan Kadın Firma, En İyi İhracat Yapan Marka, En İyi Çıkış Yapan Genç İhracatçı, En İyi Yatırımcı, En İyi Lojistik Firması ve En Hızlı Büyüyen Kumaş Üreticisi” kategorilerinde ödüller sahiplerini buldu. . verildi.

class = “medyanet-inline-adv”>

“YURT İÇİ TALEPteki YAVAŞLAMA GEÇİCİ BİR DALGALANMADIR”

Bakan Bolat törende yaptığı konuşmada, Türkiye’de iç talebin daralması nedeniyle satışlarda yavaşlama olabileceğini belirterek, bu durumun geçici bir dalgalanma olduğunu belirtti. Bolat, şöyle konuştu: “Geçen yıl küresel ölçekte sert bir daralma yaşandı. Dünyada öncülük edilen enflasyonla mücadele programları Türkiye’de de uygulanıyor. İç talebin daralmasından dolayı bir yavaşlama olabilir, bu bir durum. Çok yakında yeni bir atak olacak. 90’lı yıllarda 2-3 yılda bir krizler oluyordu. Moralimizi kaybetmeyelim, satışlarımızı artırmaya, yeni pazarlar bulmaya çalışalım. Ticaret Bakanlığı olarak her zaman yanınızdayız, ülkemizin ihracata dayalı kalkınması için mücadele ediyoruz.”

“BAKANLIĞIMIZ BÜTÇESİNİN YÜZDE 60’INI İHRACATÇILARIMIZA VERİYORUZ”

İhracatçılara verilen desteklere değinen Bolat, şunları söyledi: “Hükümet olarak bakanlığımızın bütçesinin yüzde 60’ını ihracatçılarımıza garanti ediyoruz. İhracatçıların kurumlar vergisi yüzde 5 daha düşük. Reeskont kredisinin günlük limitini 3 milyar liraya çıkardık, haftaya yeni haber Kredilerin yeniden iskonto edilmesinde öncelik “İstihdam yoğunluğunun yüksek olduğu sektörler olacak. Uluslararası fuarlara katılım konusunda desteğimiz devam ediyor” dedi.

class = “medyanet-inline-adv”>

Tekstil ve hazır giyim sektörünün ihracatına ilişkin konuşan Bolat, şunları söyledi: “Tekstil ve hazır giyim sektörü, 33 milyar dolarlık payla ihracatımızın yüzde 13’ünü oluşturuyor. Otomotiv, kimya ve enerji sektörleriyle birlikte ilk üçte yer alıyoruz. 875 milyar dolar değerindeki küresel tekstil ve hazır giyim ticaretinde hâlâ kazanacağımız çok şey var. Bu sektörü Almanya, Fransa ve İtalya’dan aldık ve Türkiye bir üretim ve ihracat üssü olarak büyük bir hamle yaptı” dedi. tekstildeki başarı diğer sektörlere de güven aşıladı. Bugün çelikten çeliğe birçok sektörde 262 milyar dolar mal, 110 milyar dolar ihracat geliri elde eden bir ülke haline geldik. otomotivden kimyadan makine üretimine kadar.”

class = “medyanet-inline-adv”>

“%3,8 OLARAK 1,4 PUANLIK REEL BÜYÜME İHRACATIN NET KATKISINDAN GELİYOR”

Türkiye’nin büyüme oranları hakkında bilgi veren Bolat, şunları söyledi: “Ülkemiz, küresel olumsuzluklara ve durgunluğa rağmen 2023 yılını yüzde 5,1 büyümeyle kapattı. 2023’te milli gelirimiz 1 trilyon 118 milyar dolar oldu. Büyüme oranımız 2023’te yüzde 5,1 oldu. Bu yılın ilk 6 ayında yüzde 10 olan milli gelirimiz geçen yıl 1 trilyon 202 milyar dolar 13 bin 243 dolara ulaştı, 2019 sonunda 14 bin doları aştığını ve 15 bin dolara yaklaştığını göreceğiz. Bu büyümenin lokomotifinin net ihracatın katkısı olduğunu belirterek, “Yüzde 3,8’lik reel büyümenin 1,4 puanı net ihracatın katkısından geliyor” dedi.

class = “medyanet-inline-adv”>

Dış ticaret açığında geçen yıla göre ciddi bir düşüş yaşandığını vurgulayan Bolat, şöyle konuştu: “Geçen yıl yaklaşık 88 milyar dolar dış ticaret açığı vardı, bu yıl bu rakamı 60 milyar dolarda tutmayı başardık. 28 milyar dolarlık tasarruf, Türkiye’nin döviz rezervlerinin artması anlamına geliyor.” Brüt döviz rezervlerimiz 98,5 milyar dolardan 157,5 milyar dolara çıktı. Net döviz rezervlerimiz eksi 60,5 milyar dolardan artı 30 milyar dolara çıktı. Swap hariç, geçen yıl ihracat-ithalat oranının yüzde 68 olduğunu, “76,3’e çıktığını” açıkladı.

Türkiye’yi hep birlikte daha iyi bir geleceğe taşıyacağımızı belirterek sözlerine devam eden Bolat, şöyle konuştu: “Türkiye’nin yüzyılını ticaret yüzyılı haline getireceğiz ve hem mal hem de hizmet ihracatında dünya ticaretindeki payımızı artırmaya devam edeceğiz. Dikensiz bir gül bahçesinde çalışıyorsunuz, etrafınıza bakın nasıl bir coğrafya ve ateş çemberi içindesiniz.” Geminizi derin sularda güvenli bir şekilde yüzdürmeye ve limanlara güvenli bir şekilde ulaştırmaya çalışıyoruz” dedi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber
meritking