Imalat PMI rakamları açıklandı – Bigpara Ekonomi Haberleri

0

Oluşturulma tarihi: 01 Ekim 2024 11:56

İstanbul Sanayi Odası (İSO) İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Eylül ayında 44,3’e geriledi.

class = “medyanet-inline-adv”>

İSO Türkiye İmalat PMI araştırmasının Eylül 2024 dönemine ilişkin sonuçları açıklandı.

50 eşiğinin üzerindeki tüm değerlerin sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, Ağustos ayında 47,8 seviyesinde gerçekleşen ana PMI, Eylül ayında 44,3’e geriledi.

Bu yavaşlama Mayıs 2020’den bu yana en belirgin seviyeye ulaştı ve işletme koşullarındaki bozulma altıncı ayına ulaştı.

Eylül ayında anket katılımcılarının zayıf talebe yönelik tepkileri dikkat çekti. Bu zayıflık, yeni siparişlerde yaklaşık 4,5 yılın en sert düşüşüne yol açtı. Yurt dışından yeni siparişlerdeki yavaşlama dış talepteki durgunluğu bir kez daha gözler önüne serdi.

Yeni siparişlerdeki zayıf eğilim nedeniyle üretim de üst üste altıncı ayda aylık bazda yavaşladı. Üretimdeki daralma da Mayıs 2020’den bu yana en yüksek oranda gerçekleşti.

class = “medyanet-inline-adv”>

Zayıf talep ve azalan üretim ihtiyaçları, üreticilerin Eylül ayında istihdam ve satın alma faaliyetlerini yavaşlatmasına neden oldu. Bazı şirketler tam zamanlı çalışanlarının Eylül ayında işlerinden ayrıldığını bildirdi. Böylece istihdam hacminde Nisan 2020’den bu yana en belirgin daralma yaşandı.

Hem girdi hem de nihai ürün stoklarındaki düşüş devam etti. Zayıf girdi talebi, tedarik zincirleri üzerindeki baskıyı hafifleterek teslimat sürelerinin 9 aydan beri ilk kez kısalmasına olanak sağladı. Liranın zayıflığı ve yükselen emtia fiyatları, Eylül ayında üretim maliyetlerinde daha fazla artışa yol açtı.

Enflasyon son 3 ayın en düşük seviyesine gerilese de ciddi seviyelerde kaldı. Sonuç olarak nihai ürün fiyatlarında devam eden artış ağustos ayına oldukça yakın gerçekleşti.

YENİ SİPARİŞLER ÜST ÜST ÜÇÜNCÜ AYDA YAVAŞLADI

Türkiye’nin sektör PMI raporu, zayıf yeni siparişler ve üretim ihtiyaçları nedeniyle üreticilerin Eylül ayında istihdamı azalttığını vurguladı.

Kasım 2018’den bu yana ilk kez takip eden tüm sektörlerde istihdam hacmi azaldı. Genel fiyatlar yükseliş eğilimini sürdürdü ancak durgun girdi talebi nedeniyle çoğu sektörde tedarik zincirleri iyileşti.

class = “medyanet-inline-adv”>

Eylül ayında, takip edilen 10 sektörün tamamında yeni siparişler art arda üçüncü ayda da yavaşladı. En belirgin ivme kaybı hazır giyim ve deri ürünleri sektöründe görülürken, en hafif yavaşlama gıda ürünlerinde yaşandı. Dış talep açısından bakıldığında, gıda sektörü başta olmak üzere 10 sektörden 3’ünde artış kaydedilmesiyle nispeten olumlu bir tablo ortaya çıktı.

TAKİP EDİLEN 10 SEKTÖRDE İSTİHDAM AZALIYOR

Yeni siparişlerdeki genel tabloyla uyumlu olarak üretimde de genel bir düşüş yaşandı. En sert daralma makine ve metal ürünleri sektöründe yaşandı.

Üretimdeki düşüşe rağmen yeni siparişlerdeki durgunluk, birikmiş işlerdeki genel düşüş eğiliminin devam ettiği anlamına geliyor. Üreticiler, iş yükünün az olması nedeniyle Eylül ayında istihdam hacmini azalttı.

class = “medyanet-inline-adv”>

Yaklaşık 6 yıldır ilk kez, takip edilen 10 sektörün tamamında istihdam düştü. İstihdamda en belirgin düşüş tekstil sektöründe yaşandı. Satın alma faaliyetlerinde de yaygın bir zayıflama gözlendi.

Girdilere yönelik genel olarak durgun talep, Eylül ayında tedarik zincirleri üzerindeki baskıyı bir miktar hafifletti. Sonuç olarak birçok sektörde tedarikçi teslim süreleri kısaldı.

Tedarikçi performansındaki en önemli gelişme, araştırma tarihindeki en yüksek oranda teslim sürelerinin azaldığı ahşap ve kağıt ürünlerinde yaşandı.

Girdi maliyetleri 10 endüstrinin tamamında önemli ölçüde arttı. En büyük artış kimya, plastik ve kauçuk sektöründe yaşanırken, en zayıf artış ana metal sektöründe kaydedildi.

class = “medyanet-inline-adv”>

Artan girdi maliyetleri nedeniyle tüm sektörlerdeki şirketler nihai ürünlerinin fiyatlarını artırdı. Elektrikli ve elektronik ürünler nihai fiyat enflasyonu önemli ölçüde hızlanarak 7 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Tekstil sektöründeki artış oldukça ılımlı oldu.

Açıklamada endekse ilişkin değerlendirmesine yer verilen S&P Global Market Intelligence ekonomi direktörü Andrew Harker şunları söyledi:

“Sektördeki yavaşlamanın üçüncü çeyreğin sonundan bu yana daha da derinleştiğine işaret eden PMI verileri, Türk imalatçıları açısından endişe verici bir tablo çiziyor. Pek çok şirket, zayıf talep ve zorluklar nedeniyle üretim, istihdam ve satın alma faaliyetlerinin azaldığını bildirdi. Yeni sipariş alımında Enflasyon baskıları geçmişte azaldı “Geçmiş dönemdeki kadar güçlü olmasa da, halen belirgin olan fiyat artışları, iyileşen talep ortamını desteklemiyor.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber
meritking