Denizli, suyun ve inancın kenti olarak da anılan Hierapolis gibi birçok tarihi yerleriyle dikkat çekiyor: Antik kentlerin buluşma noktası – Son Dakika Kültür-Sanat Haberleri
Horozu, Pamukkale travertenleri ve buldan dokusuyla tanınan Denizli, 16 antik kente ev sahipliği yapmasına rağmen bugüne kadar tarihi zenginliklerini yeterince tanıtamadı. Antalya, Efes, Muğla ve Kapadokya gibi turizm merkezlerine 2 saat uzaklıkta olan Denizli, bu bölgelere hem günübirlik hem de konaklamalı ziyaretçi ağırlıyor.
Hierapolis, Laodicea, Tripolis, Herakleia, Attuda ve Colossae gibi 30’a yakın antik kent, 21 ören yeri, 20’den fazla höyük ve 4 müzeye sahip olan kent, bağcılık ve şarap üretiminde de iddialı. Türkiye’de üretilen şaraplık üzümlerin %44’ünü üreten Denizli, kaplıcaları ve sağlık turizmi gibi zenginliklerini, İncil’de adı geçen 7 kiliseden biri ve 12 havari arasında tek havari olması gibi zenginliklerini tanıtmak için yoğun çaba harcamıştır. Bu bölgede bir mezar bulunmaktadır. Denizli Büyükşehir Belediyesi, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte 10-11 Eylül tarihleri arasında “Denizli Geleceğini Tasarlıyor” konulu bir araştırma konferansı düzenledi. Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel’in de katkıda bulunduğu proje kapsamında düzenlenen konferansın ardından konuşan Denizli Bülent Büyükşehir Belediye Başkanı Nuri Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Türkiye’de bu kadar zenginliğe sahip neredeyse tek şehiriz. Turizm sektöründe alacağımız tedbirlerle şehre gelen turist sayısını ve yarattığı turizm gelirini artırmak istiyoruz. “Her yıl şehrimize gelen 2,5 milyon turistin bir gece daha konaklamasını sağlayabilirsek kişi başı 100 eurodan ekstra 250 milyon euro turizm geliri elde edebiliriz” dedi.
Ege’nin gözbebeği Denizli denilince her zaman Pamukkale’nin akla geldiğine işaret eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu: “Ancak Denizli mağaraları, şelaleleri, kaplıcaları, kanyonları, antik kentleri ve harabeleriyle önemli bir turizm merkezidir”.
DESTEK…
Turist sayısı arttıkça yatırımların da artacağını vurgulayan Başkan Çavuşoğlu, belediye olarak turizm yatırımlarının geliştirilmesi konusunda yatırımcılara her türlü desteği vereceğini açıkladı. Çavuşoğlu şunları söyledi:
“Bu Araştırma Konferansının konusu olan VisitDenizli projesi için paydaşlarla da toplantılar yapılacak. Araştırma konferansı sonuçları ve kentin marka değerini artıracak altyapı ve tanıtım faaliyetleriyle birlikte bir yol haritası çizilecek. “Ulusal ve uluslararası festivaller, kent turizminin çeşitliliğini ve sürdürülebilirliğini garanti altına alan etkinlikler, konferanslar ve alternatif turizm rotaları hedeflenen etkinliklerden bazılarıdır.”
HER BÖLGEDEN TARİH GELİR
Denizli sadece tekstil ve tarihi kentleriyle değil, bağcılığıyla da diğer kentlerle yarışıyor. Türkiye’deki toplam üzüm üretiminin %44’ü bu bölgede yetiştirilmektedir. Çalbağı bölgesinde irili ufaklı birçok markalı şarap üretim tesisi bulunmaktadır. Bir yandan birbirleriyle yarışırken bir yandan da omuz omuza çalışarak bölgenin tanıtımına yönelik ortak projeler üretiyorlar. Tesislerinde şarap dostu menüler oluşturup, tesisleri şık bir restoran tarzında tasarlıyorlar.
Antik kentleri, mağaraları, Pamukkale travertenlerini, şelalelerini ve göllerini gezerek kente gelen turistlerin yanı sıra Çalbağı caddesini Toskana vadisi şeklinde bir merkez haline getirmeye çalışıyorlar.
KEŞFEDİLECEK ŞEHİRLER
Denizli’nin hemen her bölgesinden tarih akıyor. Bir kısmı gün ışığına çıkarılan antik kentlerin yanı sıra, kazı alanları tespit edilen ancak henüz kazılara başlanmayan pek çok alan da bulunuyor.
Prof.Dr. Pamukkale Üniversitesi Buldan’daki Tripolis Antik Kenti. Bahadır Duman tarafından yönetilmektedir. Sarayköy’deki Attouda Antik Kenti’nin kazıları aynı üniversiteden Doç. Dr. Bilge Yılmaz Kolancı’nın bilimsel sorumluluğunda yürütülmektedir. Prof. Ege Üniversitesi’nden 2007-20013 yılları arasında Kale ilçesindeki Tabae Antik Kenti kazılarında görev aldı. Dr. Her şey Bozkurt Ersoy başkanlığında başladı ve devam ediyor. Denizli’nin hemen hemen tüm mahallelerinde ören yeri ve höyük kazıları devam ediyor.