G20 bakanları, 230 milyar euroluk yeni milyarder vergisi üzerinde anlaşmaya varabilecek mi?

0
Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinden yetkililer, dünyanın en zengin 3.000 kişisine vergi uygulanması planlarını görüşmek üzere bir araya geldi.

REKLAM

G20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları Perşembe günü Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde bir araya geldi.

Toplantının ana gündem maddelerinden birinin milyarderlerden toplanması gereken 250 milyar dolarlık (230 milyar euro) yeni vergi olması bekleniyor.

Her ne kadar ABD muhtemelen dünyanın en büyük 20 ekonomisinden oluşan grubun (G20) aşırı zenginliğe vergi geçirmesini engelleyecek olsa da, bu eşitsizliği ortadan kaldırmaya yönelik önemli bir adım olarak görülüyor.

Yeni vergi, geçen yıl Avrupa Birliği Vergi Gözlemevi (AB Vergi Gözlemevi) tarafından mevcut vergi sistemindeki boşlukları gidermenin bir yolu olarak önerildi ve geçen ay Brezilya’nın G20 başkanlığı araştırmacılardan planlarını daha ayrıntılı bir şekilde özetlemelerini istedi.

İki gün süren toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanı sıra Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan da katıldı.

Gözlemevi müdürü Gabriel Zucman, bulgularını sunarken gazetecilere verdiği demeçte, “Artan oranlı vergi sistemi, demokratik toplumlarımızın temel direğidir.” dedi.

Zucman, çalışmasında milyarderlerin vergi faturası kendilerine en yakın olan tipik bir işçiyle karşılaştırıldığında yüzde 20’den daha az vergi ödediği Hollanda örneğini aktararak, “Süper zenginler diğer sosyoekonomik gruplardan orantısal olarak daha az vergi ödüyor” dedi. En düşük fiyat. yüzde 50.

Zucman, servete uygulanan %2’lik bir verginin, ekonominin bu bölümünün adil payını ödemesini sağlayacağını ve uluslararası koordinasyonun, dünyanın en zenginlerinin bundan kaçmak için yurtdışına çıkmasını önleyeceğini savunuyor.

Zucman ayrıca planın ulusal mali egemenliği ihlal etmediğini de vurguladı.

Her ülke plana katılıp katılmayacağına bağımsız olarak karar verecek. Dünya çapında yaklaşık 3.000 vergi mükellefinden toplanacak olan 200 ila 250 milyar dolar çok büyük bir meblağ olmasa da, ABD’nin geçen yıl aldığı federal vergilerin 4,4 trilyon dolarının çok altında. Ancak Zucman, yeni gelir kaynağının sağlık, eğitim ve iklim değişikliği gibi hayati konuların finansmanına yardımcı olacağını ve pek çok destekçisinin bulunduğunu söylüyor.

AB vergi politikası danışmanı Chiara Putaturo, dünyanın en zengin yüzde 1’inin son on yılda 42 trilyon dolar yeni servet elde ettiğini gösteren verilere atıfta bulunarak, “Eşitsizliğin arttığını gördük” dedi. Bu durum adaletsiz vergi sistemiyle alakalı.”

Putaturo, “Böyle bir sorunun var olduğunu kabul etmek zaten iyi bir adım” dedi ve verginin kendisinin “tasarlanması ve benimsenmesi için biraz daha zamana ihtiyacı olduğunu” ekledi.

Plan, Fransa, Almanya ve İspanya gibi önemli ülkelerin bakanları tarafından desteklense de, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen geçen Mayıs ayında bu fikirden pek memnun olmadığını açıkça belirtmişti.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

ekrem abi sitesi gaziantep escort