AB ilk kez dondurulan Rus varlıklarını kullanarak Ukrayna’ya 1,5 milyar euro aktardı

0

AB’nin yaptığı bu transfer, Rusya’nın 210 milyar avro değerinde olduğu tahmin edilen dondurulmuş varlıklarının kullanımında ilk olma özelliğini taşıyor.

REKLAM

Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya yönelik geniş kapsamlı yaptırımların bir parçası olarak ilk kez Ukrayna’ya dondurulan Rusya Merkez Bankası varlıklarından beklenmedik bir şekilde 1,5 milyon avro gelir gönderdi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Cuma günü yaptığı açıklamada AB’nin Ukrayna’yı desteklediğinin altını çizdi

Von der Leyen, Kremlin parasının Ukrayna’ya transferinin tüm Avrupa’yı daha güvenli bir yer haline getirmenin bir “sembol” olduğunu söyledi.

Mali yardımın yüzde 90’ı, Kiev’in doğudaki işgalci birliklerin ilerleyişini püskürtmek için acilen ihtiyaç duyduğu daha fazla silah, mühimmat ve hava savunma sistemi satın almasına yardımcı olacak. Geri kalan yüzde 10’luk kısım ise Rusya’nın aralıksız saldırıları nedeniyle ağır hasar gören enerji altyapısı başta olmak üzere yeniden inşa çalışmalarına katkı sağlamak için kullanılacak.

Brüksel, Ukrayna’nın elektrik şebekesinin büyük çapta tahrip edilmesinin insani bir krize ve kış aylarında yeni bir göç dalgasına yol açabileceğinden korkuyor.

Bu, Rusya’nın blok genelinde dondurulan ve yaklaşık 210 milyar avro olduğu tahmin edilen varlıklarına dayanan yeni plan kapsamındaki ilk para transferi. Bu benzeri görülmemiş karar, üye devletlerin Mayıs ayında yasal metinler üzerinde anlaşmaya varması için aylarca hazırlık yapılmasını gerektirdi.

Ukrayna’ya askeri yardım yapılmasına şiddetle karşı çıkan Macaristan, ilk etapta veto yetkisini kullanarak girişimi tamamen bloke etme tehdidinde bulundu.

Macaristan’ın Avrupa Barış Fonu’nu (EPF) bir yıldan fazla süredir bloke etmesi 6,5 milyar avroyu felce uğrattı ve diğer başkentleri kızdırdı. Ancak geçen ay üye ülkeler, Macaristan’ın Mayıs anlaşmasından çekimser kaldığını ve bu nedenle sonraki aşamalara katılma hakkının olmadığını öne sürerek bu engeli engellemişti. yasal bir yol buldum.

Bu haftanın başlarında, AB’nin Dışişleri ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Josep Borrell bloğu şöyle tanımladı: “tamamen utanç verici” diyerek dondurulan Rus varlıklarından elde edilen 1,4 milyar avronun ağustos ayında Ukrayna’ya devredileceğini duyurdu.

Borrell’in açıklamasına yanıt veren Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov şunları söyledi: “Kararların alınmasında ve uygulanmasında rol oynayan kişiler için yasal seçenekler üzerinde çalışacağız çünkü bu, uluslararası hukukun doğrudan ihlalidir.”

27 ülkeden oluşan AB, Moskova’nın Ukrayna’ya karşı savaşına misilleme olarak çoğu Belçika’da dondurulmuş olan Rus merkez bankası varlıklarında yaklaşık 210 milyar avro tutuyor.

Mayısta,AB ülkeleri dondurulmuş Rus varlıklarından kar talep ediyor Bunu Ukrayna’ya askeri destek sağlamak ve savaşın yıktığı ülkenin yeniden inşasına yardım etmek için kullanmayı kabul ettiğini duyurdu.

Belçika’da tutulan paranın faizinin her yıl yaklaşık 3 milyar avro getirebileceği tahmin ediliyor.

Komisyon, bir sonraki transferin Mart 2025’te gerçekleşeceğini söyledi.

Bu transferle 1,5 milyar euro doğrudan Ukrayna bütçesine aktarılacak. Bu, bloğun, Kiev’e bağışlanan silahlar için üye devletlere kısmen geri ödeme yapan EPF kapsamında desteklediği önceki askeri yardımdan farklı.

Çözüme dair umutlar neredeyse tamamen yok olmuşken; AB, ABD ile işbirliği içinde, el konulan varlıkları teminat olarak kullanarak Ukrayna’ya 50 milyar dolarlık kredi sağlamayı planlıyor. Planın teknik detayları henüz çözülmedi. AB yaptırımlarını her altı ayda bir yeniliyor; Bu, gelecekte Macaristan’ın veya başka birinin yenilemeyi engellemesi durumunda varlıkların dondurulmayacağı ve kredinin durdurulacağı anlamına geliyor.

Çemberi daraltmak ve daha fazla öngörülebilirlik sağlamak için Komisyon iki seçenek önerdi: Rusya, Ukrayna’nın zararlarını tazmin etmeyi kabul edene kadar (süresiz bir yenileme) varlıklar kalıcı olarak atıl kalacaktı veya faaliyetler üzerindeki yaptırımlar daha uzun sürelerle yenilenecekti (bir süre için). örneğin altı 18 ay yerine).

Seçeneklere ilişkin tartışmalar henüz başlangıç ​​aşamasındadır ve yaz tatilinden sonra da devam etmesi beklenmektedir. Bu sefer de oybirliğinin gerekli olacağına inanılıyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber