35 yaşında başlıyor ölüme yol açıyor! Önlem almak için mutlaka…

0
genişletmek

KAYNAKİHA

Yaşlılıkta ortaya çıkan en önemli sorunlardan birinin sarkopeni (yaşa bağlı kas kaybı) olduğunu belirten Kaçar, şöyle konuştu: “Sarkopeni genellikle 35 yaşında başlıyor ve kas yapmak için düzenli egzersiz yapmayan erişkinlerde yaklaşık 2 ila 3 yaş arası kayıp yaşanıyor. Her on yılda bir kilogram kas. Özellikle 60 yaşından sonra sık görülür.” 80 yaş üstü yetişkinlerin yaklaşık yüzde 50'sini etkiliyor” diye konuştu. Bu hastalığa karşı düzenli eğitim verilmesi gerektiğini vurguladı ve önerilerde bulundu.

Sarkopeninin nasıl ortaya çıktığının tam olarak açıklanmadığını vurgulayan Prof. Dr. Kaçar, sözlerine şöyle devam etti:

“Temel olarak hareketsiz yaşam ve düzenli egzersiz yapmama, testosteron eksikliği, insülin direnci, büyüme hormonu eksikliği gibi hormonal değişiklikler, yetersiz protein tüketimi, kas sinirlerinin bozulması, kronik inflamasyon, kasın protein üretim kapasitesinin azalması ve kas parçalayıcı proteinlerin artması sayılabilir. sebepler arasındadır.”

Kaç yaşında olursak olalım, kaldırmak ve bir bardak su içmek için kaslarımıza ihtiyacımız olduğunu unutmayalım. Dr. Kaçar şunları söyledi:

“Günlük aktivitelerin gerçekleştirilememesi yaşlıları bakıma muhtaç hale getirebilir. Bacak kaslarındaki zayıflık dengesizliğe ve düşme riskinin artmasına neden olur. Bu durum ev kazalarına, kemik kırıklarına, özellikle kalça kırıklarına, kafa travmalarına ve hatta beyin kanamalarına neden olabilir. “

Sarkopeninin solunum yardımcı kasları, boğaz kasları ve yutak kaslarını da etkileyebildiğini vurgulayan Prof. Dr. Kaçar, şöyle konuştu: “Solunum kaslarının zayıflığı zatürre ve solunum yetmezliği riskini artırabiliyor. Boğaz ve yutak kasları özellikle endişe vericidir çünkü boğulmaya yol açabilirler. Yiyecek veya içeceklerin nefes borusuna girme riski artar, bu da kişinin yiyecekleri nefes borusuna itmesine neden olur. orada akciğerlere sızarak aspirasyon pnömonisi dediğimiz akciğer enfeksiyonlarına neden olabiliyor. Bu olaylar hastanede uzun süre kalışa ve ileri tıbbi müdahalelere ihtiyaç duyulmasına neden olabiliyor. su tüketimini riskli olarak görüyor ve özellikle yeme-içmede yaşadıkları bu tür problemler nedeniyle yemek yiyemeyebilirler, yeterli sıvı ve su tüketemeyebilirler.”

Prof., fizik tedavinin yutma ve nefes almayla ilgili kasların güçlendirilmesinde önemli rol oynayabileceğini söyledi. Kaçar, şunları söyledi: “Güvenli bir beslenme ortamı oluşturun, yeme-içme için doğru pozisyonu ve yutma terapisini öğretin, yiyecekleri küçük lokmalarla yavaş yavaş tüketin, katı yiyecek ve sıvıları aynı anda almayın ve sıvıların yoğunluğunu azaltın. Yiyecek dökülmesi riski de aile üyelerini fiziksel aktiviteye teşvik ediyor.” Proteinden zengin beslenme, fizik tedavi ve düzenli sağlık kontrolleriyle güvenli bir yaşam ortamı yaratarak yaşlı yakınlarına destek olabilirler” dedi.

prof. Dr. Kaçar, kasların mümkün olduğunca geç zayıflamasını veya zayıflamasını önlemek için yaşam boyu alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı:

“Düzenli egzersiz, doğru beslenme ve koruyucu sağlık yöntemleri kullanılarak alınan kalıcı önlemlerle kas zayıflaması önlenebilir; kişiye özel tasarlanmış ağırlık antrenmanları da dahil olmak üzere düzenli fiziksel aktivitenin yaşlı bireylerde kuvveti ve kas fonksiyonunu arttırdığı kanıtlanmıştır. Yeterli protein alımı kas kütlesinin korunmasına yardımcı olur. çünkü protein kas kütlesine bağlanır.” “Onarılması ve büyümesi için gereklidir. Ayrıca özellikle yaşlıların düzenli sağlık kontrollerinden geçmesi, kas sağlığının takip edilmesi ve zamanında önlem alınması son derece önemlidir.”

Günlük tüketilmesi gereken protein miktarının boyunuza, kilonuza, yaşınıza, cinsiyetinize ve günlük aktivite düzeyinize bağlı olduğunu vurgulayan Prof. Kaçar, “Bir yetişkinin günde kilogram başına en az 0,8 gram protein tüketmesi gerekiyor. Örneğin 50 yaşında, 63 kilo olan ve hiçbir fiziksel aktivite yapmayan kadının günlük protein ihtiyacı 53 gram. Egzersiz yapan biriyle aynı yaştaki bir kadında bu ihtiyaç, egzersizin yoğunluğuna ve ciddiyetine bağlı olarak 2-3 kat daha fazla oluyor.” “Çıkabilir” dedi.

Kaçar, protein denilince akla ilk olarak kırmızı etin geldiğini belirterek, son olarak şunları söyledi:

“Bunun yerine daha sağlıklı yiyecekleri tercih etmelisiniz. Örneğin 90 gram somon, alabalık veya mezgit 21 gram, 90 gram pişmiş hindi veya tavuk 19 gram, 170 gram yoğurt 17, ½ bardak beyaz peynir 14 gram içeriyor”. gram; ½ bardak pişmiş fasulye 8 gram içerir; 1 bardak süt 8 gramdır; 1 yumurta 6 gram içerir; 35 gram badem, 7 gram proteinin yanı sıra diğer karbonhidrat ve yağları da içerir. “Günlük ihtiyaçları karşılayacak besin gruplarına, vitamin ve minerallere ve sağlıklı besin gruplarına saygı duymak, sağlıklı yaşamın ön koşuludur.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

ekrem abi sitesi gaziantep escort